LA CASA MUSEU DE PEPITO, D’ELENETA FIDEL  Josep López Morant, ‘Pepito l’obrer’,  és un militant de la memòria que ha construït el seu arxiu-museu particular. I no en qualsevol lloc. Precisament, a casa d’Eleneta, sa mare, a Ròtova, que per a molts, i per a mi en particular, té una enorme significació. Els meus fills, Ausiàs i Núria, anaven a veure-la de menuts i fruien de contemplar els pollets,  les gallinetes i els conills que criava al seu corral: com abans, com ‘sempre’. Sabia oferir-los allò que tenia i a mi em corprenia eixa barreja de fragilitat i de fortalesa que surava en ella. Perquè Eleneta, tot el poble ho sap, era per damunt de tot, una  bona persona: ajudadora, predisposada. Però no d’aquelles que són una miqueta bledes, no. Era una persona íntegra i conscient del que feia, amorosa de la seua simplicitat i senzillesa a l’hora de viure i de conviure. No necessitava televisió, ni de la majoria de les modernitats, que no li feien.
Sens dubte, Pepito ha fet tot un homenatge als seus avantpassats, sobretot al seu segon mot, ‘Fidel’. És un homenatge humil i senzill, però digne i ple de sentiment. Les imatges, probablement ho il·lustraran, millor que mil paraules.
A la casa podrem trobar documents relacionats amb la comptabilitat municipal, les cases del barri de la Salut, el pasturatge; fotografies familiars, estampes, llibres i tota mena d’objectes i ferraments relacionats amb la vida tradicional. Els emprats al camp; però també els vells estris dels obrers i els treballadors de la rajola, que pels anys 1920 passaven dures temporades a Barajas, a Madrid.

Fotos: Josep López Morant al carrer País Valencià o carrer de l’Estanc. Diversos aspectes de la seua casa-museu. Les fotos són bastant dolentes perquè són meues.
-          

Comentaris

Jordi Puig ha dit…
Pep estava emocionat amb aquest muntatge senzill i amb la teua visita. I m'ho recorda cada vegada que ens veiem pel carrer.
Això, i les mil batalles d'una persona lúcida i permanentment rebel. Aquest esperit és el que caldria encomanar amb tant de projecte, paperassa, cronograma, subvenció, etc. amb què ens perdem sovint.
Salut i ecomuseu.

Jordi
José Mª Peiró ha dit…
Què grand que és!
D'estes bones persones que aporten el seu granet per anar modelant el poble que estimen.

Com ara José Mª el corretger, que ja s'ha anat.
Roger Garcia ha dit…
Jesus
M'agrada molt que hages fet difusió d'aquesta exposició.
Roger
Aineta ha dit…
quina gràcia! ara que visc a Ròtova crec que em passaré per casa d'asquest senyor i a veure si em deixa pegar una ullada. Moltes gràcies jesús per fer-nos arribar aquesta informació, ka que, visc a Ròtova i no en sabia res de l'existència d'aquesta casa museu.
Jesus Eduard ha dit…
Aineta, segur que Pepito estarà content d'ensenyar-t'ho

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD