MÉS ENLLÀ O MÉS ENÇÀ DE LA 'GRAN' CIUTAT

GANDIA COM A MARCA CULTURAL, CÍVICA I POLÍTICA

Prompte deixarem arrere un any Borja que s'està fent una miqueta llarg. Caldrà reconéixer que, si més no, haurà servit per fer alguns experiments i de cert motor, malgrat el caràcter no massa simpàtic d'un personatge turmentat, 'masoka' avant la lettre i acompanyat d'una estètica plena de tenebres.

Però més enllà de l’anècdota circumstancial, allò important (m'ho recordava el meu mestre i amic oriolà, Jesús Millán) és que Gandia es manifesta, no d’ara sinó de fa anys, com una ciutat viva, capaç d’estructurar i fins i tot liderar propostes constructives en els més diversos àmbits: la literatura, els arxius, les edicions, el teatre... però també en la pròpia reforma de l’administració, en les noves tecnologies, en l’art i l’urbanisme, en l’associacionisme empresarial i festiu o en la vida universitària.

Afortunadament, el País Valencià no té solament unes capitals provincials. Des de la mateixa fundació del Regne de València ens hem dotat d’una ampla xarxa de ciutats mitjanes que són les que estructuren el territori i les comarques i constitueixen l’esquelet que aguanta l’economia i la personalitat d’un país desestructurat des dels mateixos centres de poder que haurien de vertebrar-lo.

No és qüestió de caure en la temptació de pensar que hom pot prescindir d’una capital que concentra al seu voltant un milió d’habitants. Però sí és cert que front a la desídia i la inoperància de moltes instàncies capitalines hi ha unes altres formes de fer.

És això chauvinisme i autocomplaença? Potser sí. Però des de fora ens miren. I en un país políticament i nacionalment tan desastrós, la normalitat i la mitjania pot ser un miracle. Allò cert és que caldrà combinar l'autocrítica i la humilitat amb una mínima autoestima que ens ajude a viure en un país cada vegada més genuflex i perplex.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD