ARXIVERS SENSE FRONTERES


    Potser sone un tant estrambòtic però eixa és la realitat: també hi ha ‘arxivers sense fronteres’. Entre altres coses perquè els documents són una creació humana i com a tal són part substancial de nosaltres mateixos, per a bé o per a mal.
   Hi ha documents que són clau per fer valdre els nostres drets, per saber-ne dels nostres pares desconeguts o per denunciar un violador dels drets humans. Per això cal, també, una visió global del valor dels documents per fer valdre l’existència i els drets dels qui estan en situacions difícils i problemàtiques. Pensem, només, que a Haití no existeixen padrons de població: no saben qui són ni quants.
   Fa poc van tenir lloc a Barcelona les V JORNADES D’ARXIVERS SENSE FRONTERES: Cooperar formant, formant cooperants. Aquestes van servir per aplegar membres d’aquesta ONG i  persones interessades en el tema al voltant d’una proposta de reflexió certament equilibrada: periodistes, arxivers amb experiència de cooperants, pedagogs, bibliotecaris, càrrecs universitaris i membres d’altres ONGs es van donar cita per llençar reflexions i propostes al voltant de la cooperació internacional amb motiu de la conservació del patrimoni documental i el seu ús com garantia de l’exercici dels drets humans.
   L’experiència viscuda ens diu que no val un ajut puntual d’un parell de setmanes per tornar a casa i deixar les coses més o menys com hi eren. Cal crear estructures estables, relacions horitzontals i pensar bé els recursos materials i personals que s’hi inverteixen. D’ací la importància de la formació de cara als països amb els que es col·labora i de cara als mateixos cooperants.
   Entre les conclusions va ser important el fet de constatar que s’imposen nous models de formació, basats en el pensament pràctic i crític, la conveniència de crear una empatia amb tots els implicats, així com la necessitat de comptar amb aliats d’altres ONGs i un marc general consistent per a que la cooperació no esdevinga aigua de borralls o esforç balder. Els resums de les ponències hi són en http://www.arxivers.org/ca/jornades_fitxa.php?idCat=&idReg=11. Prompte també n’hi haurà notícia al Butlletí de l’Associació d’Arxivers Valencians: http://www.arxiversvalencians.org/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD