ORIOLA I EL PAÍS VALENCIÀ


Oriola és la 'gran ciutat' del sud valencià. Durant segles, reis, arquitectes, bisbes i 'tutti quanti' gravaren amb insistència i repetició les quatre barres de la corona d'Aragó en portes, trespols, escuts i allà on calia i convenia posar el segell de la corona i de la identitat valenciana. Era lògic en un territori de frontera que s'incorporava a l'antic Regne de València a les darreries del XIII.

Els oriolans i la resta de valencians, però, com pertoca, ens hem abandonat mutualment. Quin valencià del nord coneix o l'interessa conéixer Oriola, ciutat històrica i monumental on les hi haja? En contra del que podem pensar, els oriolans no s'identifiquen amb Múrcia, de la qual els arriba un riu sec i putrefacte. La seua identitat valenciana, tanmateix és un passat desdibuixat i descolorit recordat, això sí, en bocins trivalitzats pels nous rics del moment que, com sempre, busquen el llustre de la tradició.

Amb tot i això, Elx o Oriola mereixen la pena i la nostra atenció. Més encara quan persones cultes, bones i sensibles habiten aqueixes llars i ens les fan estimar. Com el nostre amic Jesús Millan.Fotos: poema gravat a la casa natalícia de Miguel Hernández. Processó de dissabte sant amb la participació de 'cavallers' privilegiats.
Claustret de la Catedral.


Comentaris

Anònim ha dit…
Oriola, la primera ciutat valenciana, acollirà la primera presentació del llibre ‘Per la República Valenciana, d’Oriola a Vinaròs’

http://www.annanoticies.com/2014/04/la-primera-ciutat-valenciana-oriola-acollira-la-primera-presentacio-del-llibre-per-la-republica-valenciana-doriola-a-vinaros/

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD