VALENCIANS CANSATS I SENSE NORD

Nosaltres exvalencians. Catalunya vista des de baix / Toni Mollà, Joan Dolç, Emili Piera, Francesc Bayarri, Rafa Arnal, Manuel S. Jardí. Barcelona: l'Esfera dels Llibres, 2005

El meu amic Miquel, el barber, de Llocnou i de la Vall del Vernissa, és molt més que això. La seua barberia transcendeix en categoria qualsevol tertúlia políticosocial en el millor dels casinos. I si no, ací teniu la mostra: el darrer llibre que m'ha deixat.

Certament, el títol és refrescant (o tot el contrari: la coberta ja en diu alguna cosa). És convidador a la pluralitat, el debat i la fugida dels estereotips i clitxés. Militants de l'apostasia, ens relaten la seua particular decepció d'una classe política en la que inclouen, en primera línia, l'inefable Eliseu Climent.

Certament coincideixc amb ells en eix desig de llibertat, de crítica forània a les capelles d'un o altre signe. Tanmateix, resta l'eterna pregunta. Som, al capdavall, un país perdut en què la única fe possible és l'escepticisme i el descreïment o, en tot cas, el desfogament lletraferit?

Amb tota la innocència del món, crec, haurem de combinar l'autocrítica i l'estima. Perquè és clar que hem de ser crítics i rebels davant d'un país que vota i creu en la corrupció. Però aquest país, afortunadament, és molt més que això. I el mateix llibre n'és una bona mostra: una porta oberta a la dignitat i la superació. Ens en podem riure. Però no podem claudicar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD