‘LEVANTE ESPAÑOL’

Innocentment, en un altre temps alguns pensàvem que el nom de 'Levante' estava condemnat a desaparèixer. Per a què serveix, si les comunitats autònomes-països-nacions-regions estem tots perfectament identificats? Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia... Doncs no. El nom de 'Levante’ roman viu; i ben viu. Certament, no deixa de tenir un certa lògica per a la gent de l’altiplà i, particularment, per als madrilenys. Efectivament, nosaltres i el territori que ocupem estem 'a llevant' d’ells. Però hi ha dues coses que encara em sorprenen i em corprenen. Una geogràfica i l'altra, més indefinible.

La geogràfica és que, en veritat, el territori espanyol més a llevant no som nosaltres sinó les illes Balears; o és que les Balears no són Espanya? En tot cas, serem el llevant espanyol més proper, més a mà per a alguns; però no el veritable llevant. Una altra qüestió és que nosaltres mateixos ens puguem considerar ‘llevant'. El nostre llevant és, indiscutiblement, Eivissa (de fet, així ho diuen les mateixes escriptures notarials: les casetes de mar de primera línia fiten, a llevant, amb Eivissa). Castella i l’altiplà són a ponent; Catalunya al nord i Múrcia al sud. De forma que podríem concloure que nosaltres som llevant, en tot cas, per a uns altres, però no per a nosaltres mateixos. ‘Ergo’, Levante és un nom o topònim ‘d’altri’. Pitjor encara, els del centre no crec que diguen me’n vaig a ‘ponent’ quan se’n van a Portugal o me’n vaig al septentrió o a tramuntana, quan se’n van al País Basc o Astúries... Coses que passen quan la identitat pròpia no és ja que ens la desdibuixen, és que ens la creen, i nosaltres ens la creiem. País paradoxal  i perplex !!Imatge del pseudomapa: http://es.wikipedia.org/wiki/Levante_espa%C3%B1ol
Publicat a Levante-EMV, la Safor (19-08-2011).

Comentaris

Joan Cogollos Fons ha dit…
Fa un temps molts defensaven la nostre identitat al voltant de les sigles PV, aquestes ens servien per a identificar-nos front als que s'identificaven com a "Reino de Valencia" o Comú-nitat . No he escrit que ens servia per a identificar-nos com a persones d'esquerres, perquè hi havia persones de dretes que estaven baix l'aixopluc de aquestes sigles. Ara ja hi ha organitzacions que ha llevat el PV del seu nom.
A Beniarjó hi havia una pintada que deia " El País Valencià serà socialista o no serà". Per a mi les sigles PV signifiquen la lluita per a què em reconeguen la meua identitat, com a persona i poble,i que tenim en comú amb altres pobles la llengua "Països Catalans":Però arreplegant el sentiment de la pintada afegiria d'esquerres i no excloent.
Eixe és el sentiment que tenia i tinc.
D'acord amb tu. I així he etiquetat l'article. He gastat el mot de 'comunitat valenciana' perquè és el nom oficial i també xoca amb allò de Levante.

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD