LA FIRA QUE S’ACOSTA

   Enguany, la fira de Gandia fa 700 anys. El passat i l’evolució de la fira, per estrany que parega, és encara tot un misteri. Cert és que hi ha alguns records i testimonis: llibrets de fira, cartells antics, records d’infantesa... La fira, certament, és un espai d’il·lusions, sobretot de pares i xiquets, de joves marxosos, de gent elegant que acudeix al teatre i als espectacles més selectes...
Però la fira i la seua evolució al llarg del temps, és encara una desconeguda. I no és perquè no hi resten alguns testimonis, que d’haver-los, els hi ha (sobretot comptes -els diners, sempre els diners-). En tot cas, l’excusa dels 700 anys ha servit per fer una primera incursió que, si bé limitada, almenys enceta un camí per recórrer. El Pep Gonga, de Pluja, el Frederic Aparisi, medievalista, i  jo mateix, hem fet una aportació que eixirà publicada amb motiu de l’exposició que es farà a la casa de la Marquesa i que s’inaugurarà el dia 15.
En aqueix breu viatge, el que més m’ha cridat l’atenció és la capacitat dels Borja per convertir-se en centre d’atenció, tot fent que la fira esdevinguera un gran aparador de les glòries de la noblesa ducal i, després, d’una burgesia cofoia i autocontemplativa. Afortunadament, en les darreres dècades, la fira ha esdevingut alguna cosa més que ‘un mostrador de glòries’ i el gust per les coses populars ha anat imposant-se. Amb tot, cal reconéixer, les festes veritablement populars (aquelles on ‘el poble’ es protagonista) són les falles i la setmana santa.
Esperem que, si més no, aquests recordatoris siguen un aspecte positiu de la fira d’enguany. D’altres aspectes segur que se’n parlarà, i molt. La ‘FIGA’, segurament, serà un centre d’animació. El que em crida l’atenció, d’entrada, és que alguns crítics i renovadors d’altres temps declaren ara que es troben a l’espera que els regalen alguna entrada del ‘Duo Dinàmico’. Viure per veure.


Imatge del cartell: www.gandia.org

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD