QUÈ FAIG PARLANT DE POLICIES PER NADAL?

    
   Ben sé que els temes policíacs, des de la història i els blocs, són poc populars. Sóc un tant incorregible. A més a més, a la policia, certament, no li sol fer massa gràcia que gent aliena a la professió esbrine i furgue en el seu passat. Un passat on les traïcions i les misèries solen ser extremadament extremes. Un passat en el que són abundants els arxius desapareguts.
   Benito Pérez Galdós i Pío Baroja escriviren sobre la primera policia instal·lada per Ferran VII el 1824. Una policia lliurada en cos i ànima a la recerca i captura dels liberals que havien estat foragitats del poder per l’exèrcit francés capitanejat per duc d’Angulema -els cent mil fills de sant Lluis-. Una policia que estava lluny de ser allò que solen explicar els manuals en que s’eduquen els estudiants joves que volen accedir als cossos de seguretat: una mena de salvaguarda dels drets dels ciutadans.
   Galdós dedicava al cap de la policia frases tan il·lustratives com  ‘Un hombre alto, seco, moreno, de ojos muy saltones, de rostro fiero y ademán amenazador, mirar insolente, boca bravía... ¡Feliz el pueblo que tiene al frente de su policía un hombre como yo!’*
   Pío Baroja, segons Claude Morange, va escriure i publicar un llibre que es deia Regato, el agente provocador (Madrid: Biblioteca Nueva, 1949). Qui coneix aquesta obra? De moment, no l’he poguda trobar ni a la xarxa de lectura valenciana ni a Rebium (xarxa de biblioteques universitàries). Una miqueta estrany, no? Espere poder localitzar-la, finalment.

   Juan José Regato era un aparent liberal exaltat que passava informació sobre els seus correligionaris i va organitzar la policia de Ferran VII. Durant bona part de la Dècada Ominosa (1823-1833) en va ser Superintendent General a Madrid.


   Ah. Bon Nadal ! I el que vinga. Que tingueu tremp per resistir!

*Episodios nacionales. El terror de 1824. Madrid: Aguilar, 1976, vol II, pàg. 384.
Il·lustració: uniforme de granader fuseller való durant la guerra del Francés.
http://www.1808-1814.org/uniform/walonas.html

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD