UNA PETITA GRAN REVISTA


     A penes fa pocs dies que circula, en la seua primera versió, en pdf, el número 14 d’ESPAI DEL LLIBRE (publicacions de les Comarques Centrals Valencianes). Es tracta d’una publicació menuda, humil, però molt ben portada pel Juli Capilla, que en els darrers números li ha donat periodicitat, vitalitat i qualitat. Allò cert és que la revista ha eixit en bona part pel voluntarisme de Juli i els redactors, la major part d’ells vinculats a la XIEC (Xarxa d’Instituts d’Estudis de les Comarques Centrals), que és l’entitat editora.
Aquest número fa un repàs força complet per moltes de les vessants de la creació en les nostres comarques: territori, toponímia, històries locals i de l’educació,  rius i flora, guerra civil, emigració a Orà, bandolerisme, biografies, memòries...
No falten rutes al voltant del riu Xaló i de la Vall de Gallinera, així com una proposta de paisatge cultural (els Alforins) en les planes centrals. Fins i tot, hi ha una ressenya d’un llibre meu, en la qual s’hi manifesta, sense embulls, l’amistat i la complicitat de Paco Blay.
El final és gairebé apoteòsic. Després d’una passejada per la producció narrativa, en especial per la literatura morisca, hi ha una ‘revista’ de les revistes, crítiques musicals, poètica i una entrevista a Silvestre Vilaplana. I encara una traca final: les portades i la fitxa de novetats que no han estat comentades. Que més voleu?
Potser en el futur caldrà adaptar la iniciativa a uns nous temps certament difícils i convulsos. No corren bons temps per a la lírica. A veure vindre.
Podeu accedir al darrer número punxant ací (gràcies al meu fill Ausiàs). Alguns dels anteriors són accessibles en la web de l' IEVA (Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD