ESTHER VIVAS, DES DE SABADELL

Esther és tota ella vitalitat i optimisme. Falta que ens fa, en aquests temps. Sílvia i la gent de la comissió de xicotet comerç i consum responsable del 15-M (els indignats o l'acampada Safor-Valldigna, com vullguem) van tenir l'encert i la bona idea de portar-la a Gandia perquè ens fes una de les seues conferències-meetings, certament estimulant. L'assistència va ser massiva, l'ambient positiu i el debat teatral i colorista.

Certament, la virtut de l'Esther no solament és la seua comunicació potent i empàtica, sinó l'intent i la capacitat de fer un discurs global i complex des de posicions alternatives i de lluita front al 'Sistema'.

Tot i això, com és lògic, aquest discurs necessita de maduració en alguns aspectes. A mi em van cridar l'atenció algunes qüestions sobre les quals, em sembla, caldria avançar.

Una d'elles és la crítica al caràcter "quilòmetric" dels productes que consumim. Venen de molt lluny, deia, massa lluny, i maten l'agricultura local.

La crítica és encertada, però caldria tenir en compte el fet que algunes terres i climes són més indicats per cultivar determinats productes. Així, per exemple, la nostra terra és adient per fer taronges o canyamel, però no blat. A Castella seria a l'inversa.

Un altre aspecte que em va cridar l'atenció és l'ús, i potser abús, de la paraula sistema capitalista o opressor. Em fa la feta que el 'sistema' el composem i el construïm persones de carn i os que, això sí, ens deshumanitzem, separem els valors ètics de l'economia i la posem al servei de l'ambició i els pitjors instints.

Finalment, un punt fluix de les alternatives al 'sistema' està en com combatem els déus d'avui: la rendibilitat, la productivitat i, sobretot, aquella paraula màgica i maleïda, la competitivitat, en la que tants semblen combregar, a tall d'una nova religió.

Foto extreta del seu Facebook.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD