ELS MISTERIS DE LES FALLES

Cal reconéixer que hi ha fallers de tota mena i condició. També alguns amics de la cultura, del valencià i totes aquestes coses. Cada any es calfen la testa per tal d'aconseguir un llibret i/o una falla amb enginy i, sovint, amb coherència i dignitat. Dos d'aquesta mena de fallers, Lluís Sevilla Parra i Fermí Romaguera Camarena, m'han demanat enguany sengles col·laboracions per als seus llibrets, de Sant Josep (vaja, la falla guanyadora!) i de la Vila Nova. Curiosament, els dos articles es centren en el Prado (un espai proper però alié al territori particular d'aquestes falles). No he tingut més remei que repassar velles fonts i buscar-ne algunes de noves per no repetir i tractar d'aportar alguna novetat. En l'enllaç teniu els textos. No cap dubte, però, que si teniu accés als llibrets seria molt més agradable i autèntic. S'han capficat molt en intentar de donar un format i un tractament estèticament amorós. A més a més, no poques de les col·laboracions veïnes són interessants. 'Lo tema' de sant Josep ha estat una revisió per l'evolució física dels espais viscuts, mentre que els de la Vila Nova s'han centrat en encanteris, encisos i misteris, com el de l'arbre de Rausell, que comente.


Podeu anar a l'apartat d'articles i allí els trobareu 'penjats' entre els més recents.
http://www.valldevernissa.org/historiaillibres/inici.htm 

Comentaris

Fermí ha dit…
gràcies Jesús pel brillant artcile i les referències cap al llibret. Com bé dius, al món de les falles som molts ens que batallem perquè la cultura siga un motiu capdavanter dins dels casals fallers. Pense que junt amb la crítica i la sàtira són el tronc d'aquesta festa. El dia que deixe de ser així... les falles seran una altra cosa.
La veritat és que aquesta mena de llibrets han esdevingut llibrots i força dignes. Algun dia, amb perspectiva, es valorarà l'esforç fet. Un projecte interessant seria el de buidar o fitxar tots els articles dels llibres. A l'arxiu, em sembla, en tenim buidats un grapat. Salut i força.

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD