UNA MANIPULACIÓ BARROERA DE 'LA PEPA'

   Que avui Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaria i Malestares de Cospedal citen la Constitució de Cadis per justificar les seues reformes és una falàcia imperdonable. D'entrada, la Constitució de Cadis va ser un pas endavant i no endarrere. Implicava, sobretot, una reivindicació viva i real de la sobirania popular front al ridícul que havien fet els poders establerts permetent l'entrada de Napoleó sense cap oposició. En tot cas, avui, caldria reivindicar la vivacitat d'una iniciativa popular que aleshores es va manifestar no com a reformista sinó com a revolucionària. I si no que li ho pregunten a Ferran VII, que va abolir la Pepa només tornar de Bayona. A València i de la ma del capità general Elío.
   Precisament, el que avui està passant és que estem buidant de contingut les constitucions que ens hem donat durant els darrers 200 anys, inclosa la de 1978. Estem reculant: de ser ciutadans a ser súbdits dels mercats i d'uns polítics incapaços de fer valdre la democràcia i les lleis front a una minoria financera voraç i immisericorde amb la societat democràtica i els seus valors. Si els poders d'avui s'assemblen a algú potser ho fan més a Ferran VII i a la seua cort corrupta que no als diputats valents i agosarats que acudiren a les corts de Cadis. Si bé, és clar, no tots eren liberals. Com avui mateix, molts s'estimaven més 'la caenas'.
   A més a més, el que diu Cospedal en el sentit que la Constitució de 1812 era 'una de les més liberals' implica un desconeixement de la mateixa. No era una 'de les més' sinó la primera i la bandera revolucionària dels liberals per excel·lència: d'ací la connotació revolucionària del crit de 'Visca la Pepa', que ara es vol diluir i descafeinar.

Comentaris

Anònim ha dit…
Bon dia Jesús

M'encanta la reflexió, tan adient en aquestos moments.

Una abraçada des d'Osca
Xè, eres Toni, des d'Osca, amb una família boiant?
Jesús,

Tota la raó! Aquesta gent no té ni vergonya ni escrúpols. Tots a la vaga!

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD