UEG, ARXIUS I INFORMÀTICA   Tot i que molta gent no ho sap, la Universitat d’Estiu de Gandia, en bona mida, va nàixer en un arxiu. Al llarg dels anys hi ha hagut alguna llampegada de cursos i tallers relacionats amb les fonts documentals. Moltes més activitats, sobretot, al voltant de la història.
   29 anys després no deixa de ser curiós que siguen arxivers els qui es plantegen donar solucions a temes molt més quotidians que, en primera instància, podrien estar plantejats o conduits per informàtics. En realitat, les ‘tècniques per no perdre els papers’ es plantegen coses tan senzilles com organitzar bé l’escriptori de l’ordinador o nomenar i classificar adientment els fitxers electrònics; o utilitzar programes, com el google drive, per treballar en equip.
  Tanmateix, aquest és un bon camí. No deixa de ser significatiu el fet que tenim una fe, pense que excessiva, en el poder de la tecnologia. Una tecnologia que pot facilitar-nos, en efecte, instruments, però no pot donar solució al caos mental transportat als discos durs. Ni tampoc, el que és pitjor, pot donar-nos una seguretat en la conservació dels documents.
   Afortunadament, els arxivers tenim criteri i tècniques per seleccionar els documents, per classificar-los i organitzar-los adequadament. També els electrònics. A partir del trellat i d’uns conceptes bàsics, la superació del caos i la perspectiva de futur s’hauria de poder instal·lar. Un altre dia ja en parlarem de les perspectives a mig o llarg termini. D’ací a cent anys, tots calbs.

Foto de Josep Vicent Marqués, assessor de la quarta edició de la Universitat d'Estiu de Gandia i director de la quinta: fundaciocasal.blogspot.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD