FALLES FOLLES FETES FOC


   Sí, ja sé que aquest títol no és meu. És de l'inefable Amadeu (Fabregat), en els seus temps d'analista rutilant de la realitat valenciana. Altres coses potser no, però la seua escriptura ocurrent té una dosi important d'intel·ligència i de mirada aguda, si bé àcida i, potser, amb certa mala llet.

   També sé que no és temps de falles. No però sí. Les falles, com sabeu, abracen tot l'any, si es vol i es pot. 

   La bona qüestió venia pels igualment inefables esforços dels fallers per tal d'aconseguir tinta o carnassa per als seus llibrets i llibrots... La darrera petició que m'ha arribat venia dels meritoris (i exigents) promotors de la falla Vila Nova. La vaig haver de resoldre en un escrit curt, brevíssim. La veritat és que ara mateix no tinc forces per a molt més. I per això mateix l'aprofite per a aquest bloc pluritemàtic.

   Enguany va de 'cinema'... i del barri. De les viles noves de Gandia parlaren ahir, precisament, l'arqueòleg Carles Miret i el medievalista Vicent Olaso, però no vaig a ficar-m'hi ara.

Diuen que quan l'edat avança també ho fan -per tancar un cicle, potser- els records infantils. A mi encara no m'han aflorat massa. Segurament encara no sóc vell vell. Tot i això, per a mi el cinema 'El Pino' és un record, si bé boirós, també tendre, il·lusionat, rialler. A més a més, en aquell temps, en els primers seixanta, jo 'anava' amb els pares escolapis i, ai làs, s'experimentava el miracle de la crisàlide, de la transformació, d'allò bifrontal. El cinema era, tot alhora, el pati de l'esbargiment! Travessàvem amb cura la Vila Nova i, a l'altre costat, teníem un dels espais més immensos on jugar i tramoiar en l'escena d'un gran espectacle: el dels esmorzars rebregats per terra, dels bacs sanguinolents per la graveta, del joc del 'parao'... Era la fusió dels més diversos imaginaris i de les més acolorides pantalles.

Foto:  Arxiu Històric de Gandia
Cinema " El Pino"
Data: 04/05/1969Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD