VELLES PREGUNTES SENSE RESPOSTA  Comença un any i allò indefugible dels balanços, els replantejaments i els bons desitjos. Certament, no està malament això de fer parada, mirar enrera i sotjar el que vindrà.

  Però, posats a reflexionar, em revenen les grans preguntes irresoltes que ens féiem en la nostra adolescència i que romanen eternament en el rerafons de tot el que fem i ens passa. Som les persones bones o dolentes, per naturalesa? Existeix Déu? Quin paper juga l’educació? Són inevitables les classes i les jerarquies?... i tutti quanti.

  Potser semble infantil, innocent o directament inútil, però les grans preguntes que han vingut plantejant i plantegen els clàssics, la recerca de les claus i les bondats de l’ànima humana, són sempre centrals i, al capdavall, hauríen de substituir d’altres de la mena de ‘com podré enriquir-me sense pegar un brot?’ o ‘com podré reeixir o triomfar, caiga qui caiga, tot i que faça el “ridicle” més espantós i puga acabar a la presó'?

  A mena de tast, us deixe unes paraules del Víctor Hugo de Els miserables. Acàs no es troben ací mateix bona part dels problemes que avui vivim en l’angoixa?

... tenen la joia de sentir-se irresponsables i de pensar que poden devorar-ho tot sense inquietud: els càrrecs, les sinecures, les dignitats, el poder, ben o mal pres, les palinòdies lucratives, les traïcions útils, les saboroses capitulacions de la consciència, i que baixaran a la tomba, feta ja la digestió...

  Vosaltres, els grans senyors, teniu una filosofia peculiar, especial per al vostre autoconsum, exquisida, refinada, accessible solament als rics, bona en qualsevol salsa i admirablement assaonada dels plaers de la vida... no trobeu del tot mal que la creença en Déu siga la filosofia del poble, sobretot poc més o menys com l'ànec amb castanyes és el paó trufat del pobre.


Imatges de Víctor Hugo i el seu personatge Jean Valjean: benitomovieposter.com i etsy.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD