PREMSA I ARXIUS


   La premsa -els mitjans de comunicació en general- són una arma de doble tall. Normalment magnifiquen els fets, negatius o positius. Allò que podria ser insignificant, cobra importància, relleu i visibilitat en “eixir a la premsa”. En aquest sentit, que els arxius valencians hagen estat notícia en nombrosos mitjans pot ser positiu. Un dels grans problemes dels arxius i dels arxivers és precisament la seua invisibilitat, anonimat o el·lipsi. No debades, en un dels darrers ‘psicodrames’ arxivístics al que vaig assistir, aquesta era l’espineta més fonda, clavada al cor dels arxivers [si bé, crec, no és el meu cas particular].

   La bona qüestió és que els arxius han eixit recentment a la premsa valenciana no precisament per causa de les bondats intrínseques o pels serveis que presten a la societat sinó més aviat pels greus problemes que pateixen en aquests temps de desmuntatge de l’administració i per l’herència d’una manca majúscula de política. Especialment de l’autonòmica, que és la que té, sí, “plenes” competències en la matèria i un grau de maniobrabilitat manifestament millorable.

   Aquesta mena de notícies, de denúncia, pot cabrejar els responsables polítics corresponents, però, aleshores, com solucionar el dilema? Si som anònims, no existim. Si transcendeixen les mancances, podria ser contraproduent i provocar l’efecte contrari. Quoi faire, doncs? És per ventura possible un treball discret, eficaç i altruista en guany del patrimoni, dels ciutadans i demandants d’informació (sense dependències teatrals i mediàtiques)? D’ací a un any intentaré dir-vos alguna cosa més.

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola nou a aquesta pàgina web Im i jo volia dir hola. Això pot ser un gran lloc web i me n'alegro im em vaig unir. Nou en aquest bloc, gràcies per la benvinguda. Acabo d'arribar a aquest meravellós bloc i volia presentar-me a tot el món. Això realment és com un lloc d'internet excel · lent.

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD