30 ANYS D’UNIVERSITAT D’ESTIU:ENTRE LA MEMÒRIA I EL FUTUR.  Feliçment, la Universitat d’Estiu de Gandia, de la ma de la Universitat de València, ha arribat als seus 30 anys. Una edat sens dubte madura per afrontar la situació difícil que vivim, per reinventar-se i difondre una nova praxi i concepció  d’una cultura que se’ns cau de les mans.

  El repte de futur és doble: per un costat és necessari enfortir els suports i els vincles institucionals en un moment en què la cultura i l’educació sovint són considerats un llast en compte d’una potencialitat creativa. L’altre repte, precisament, està ací mateix: en fer  que el pes institucional o burocràtic no llaste sinó que siga la plataforma per potenciar l’experiment i la provatura, fins i tot el risc, que està en l’origen de l’avanç científic i social.

  Paradoxalment, després de tres dècades, els inicis d’aquesta universitat semblen una època llunyana i nebulosa quan, certament, no ho és tant. 1984 va ser un any clau: el del naixement d’un departament de cultura municipal, el qual es sostenia en quatre potes: l’arxiu i les biblioteques municipals, el CEIC Alfons el Vell, la Universitat Popular i la pròpia Universitat d’Estiu. Tot això, i més, va nàixer aquell any màgic.  L’Ajuntament de Gandia, en la quinta edició, va tenir la generositat d’oferir a la Universitat de València el lideratge acadèmic i organitzatiu del projecte: és lògic i normal. Era, d’altra banda, com ara es recorda a l’exposició commemorativa, el somni dels qui encetaren el projecte. Cal dir, això sí, que, es deixava en mans de la Universitat no un producte trontollant o decadent sinó un projecte viu, saludable, agosarat, rendible i estimat per la pròpia ciutat. Un projecte que ha crescut i s’ha escampat en benefici general.

  L’Arxiu Municipal, significativament, acull ja els papers i imatges d’aquella època i esdevé, com sempre, la font insubstituïble per saber-ne dels orígens.Aquest article va ser publicat a Levante-EMV, edició de la Safor, el 21 de juliol de 2013

Dalt: portada i disseny de la II edició de la UEG, realitzada per Toni Durà

Enmig: cartell de la IV edició de Vicent Almar

Redisseny de la palmereta tradicional pel col·lectiu A Pelo

Baix: Joan Baptista Llinares i Joan del Busto en la VIII edició de la UEG sobre NOSALTRES, ELS EUROPEUS. AHG, CA-1301/5

Nota: en efecte, no resulta fàcil trobar a la web imatges o informacions de les primeres universitats. Però existeixen.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD