EL DESGAVELL DIGITAL: HISTORIADORS I ARXIVERS  A l’anterior entrada comentàvem com era de difícil la ‘convivència antiga’ entre arxivers i historiadors. Tanmateix, abans i ara, em sembla, arxivers i historiadors parlem poc, ben poc. Amb o sense internet.

  Anaclet Pons o, a l’altra banda, l’holandés Erik Ketelaar, són alguns dels escadussers personatges que parlen llenguatges mutualment entenedors i més o menys equiparables. Tanmateix, la realitat quotidiana és ben diferent. Els arxivers no hem sabut comunicar als historiadors el sentit, el concepte o la realitat d’un fons, l’estructura de les séries i grups de séries com a espill i reflex d'una organització... No hem fet massa comunicació ni didàctica dels tresors que servem, dels quals n’és important molt més l’estructura i el fluir més que no la individualitat anècdòtica d'un o un altre paper. Parlem, en el nostre argot, del ‘context de producció’ d’un fons o una série; però rarament hem col·laborat amb historiadors de la política o del dret a l’hora de configurar una història institucional.

  ‘Ells’ feien les seues trobades i converses als arxius, intercanviaven informació i sensacions... tanmateix, les seus recerques i inquietuds, socials o metodològiques, estaven i estan lluny de les nostres...

  Tanmateix, és clar que, com remarca Anaclet Pons, la qüestió de les fonts, la seua autenticitat i fiabilitat, és una qüestió que afecta el cor i la línia de flotació tant de l’arxivística com de la història.


  Els llenguatges digitals obsessionen particularment els arxivers, sobretot pel que impliquen per a la gestió però també per al futur d’uns arxius que van camí d’abandonar l’esplendor de l’arquitectura edilícia i potser deixen de ser un “lloc de la memòria” i del poder.

   En tot cas, historiadors i arxivers n’hauríem de parlar de tot això, junts. No pot ser que fa uns anys semblàvem ser, malgrat tot, carn i ungla (o, si més no, complementaris), i ara ens oblidem mutualment.

  Potser després de l'estiu, a l’octubre, a València, tinguem ocasió de retrobar-nos.Llibre del sindicat remença de Girona
www.diaridegirona.cat

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD