EUROPA, EUROPA!                La Universitat d'Estiu de Gandia, enguany, 
sembla estar bastant assortida de defensors d'Europa. Un d'ells, Joan Romero (geògraf empeltat d'historiador, d'economista, de polític i de moltes altres coses) ens va regalar amb un bon discurs, global i coherent, en el que ens recordava l'època daurada en que a Europa hi havia un consens de dretes i esquerres al voltant de l'estat del benestar. Un consens que va anar trencant-se amb la crisi del petroli, dels anys 1970, i amb el naixement de l'anomenat neoliberalisme (Milton Friedman; Reagan, Tatcher...), el qual es troba darrere de la justificació ideològica dels actuals retalls.

  És evident: qui, entre els progressistes, no té recança de l'espenta de reconciliació i cohesió social que va viure l'Europa de la postguerra, aquella Europa que ens enlluernava, fins fa quatre dies, per la combinació de pacificació, convivència, democràcia, cultura i altres valors tan cobejats per nosaltres? 

  Tanmateix, les decisions que avui arriben des d'Europa no semblen tenir procediments exactament democràtics ni objectius de cohesió social. Més aviat, el que estan i estem fent és destruir el teixit social i llevant-li les rodes a l'estat benefactor.

  Una de les coses més interessants que va assenyalar Romero (i que li dolia) era la manca de lideratge polític: qui són els comissaris europeus, que acumulen tant de poder? polítics fracassats i exportats o exiliats des dels estats-nació: tot un reflex del triomf de les mediocritats; haurem de llegir, entre d'altres, potser, Joaquín Almúnia?Nota: per cert, sembla que pocs recorden que ja hi va haver una altra edició dedicada a "Nosaltres els Europeus", concretament la huitena, de l'any 1991, quan dir allò de 'nosaltres' tenia un punt d'orgull. Ara, més aviat, hauríem de dir 'nosaltres, pobrets, els europeus del sud'. Aquell any es va publicar el llibre la portada del qual teniu ací a la vora, editat per Àngel Sanmartín.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD