REDESCOBRIR

'La España, gracias a la honradez y nobleza del pueblo, es esplotada por toda clase de farsantes e intrigantes políticos, pero afortunadamente la esplotación no es ilimitada. De cuando en cuando se acuerda de quien es, se levanta, aplasta a los que la sojuzgan y oprimen’Editorial del Diario Mercantil de Valencia, 14 de desembre de 1843.


Evidentment aquesta frase està pronunciada en un altre context diferent a l'actual. Es referia aleshores a l’alçament d’una coalició liberal que va fer caure la regència del general Espartero. Però no seria, salvant les distàncies, aplicable a l’avui? Què hem aprés, realment, de la història?


La cita prové del llibre de Carolina Tarrazona Bueno, La utopía de un liberalismo postrevolucionario: el conservadurismo conciliador valenciano, publicat per la Universitat de València. Potser un bon llibre que queda aparcat ahí, en l’oblit, com tants d’altres. Potser formant part d’una història que bascula entre la desconeixença, el menyspreu i l’oblit. Potser massa adreçat a sabuts? Qui treballa avui la història, amb un front investigador deixat de la mà? Seguirem vivint dels tòpics i les manipulacions, sempre més ‘fàcils’, o de quatre centenaris estètics i polítics?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD