ARXIUS EL·LIPTICS

A PROPÒSIT DE LES PROPERES 
JORNADES D’ARXIUS VALENCIANS.Els arxius històrics, des de fa temps, tenen un problema de narrativa important. No s’expliquen bé. Massa cientifisme, poca visibilitat. Massa erudició, poca comprensió. Massa memòria històrica, poca percepció de les necessitats dels ciutadans presents...

(Joan Soler Jiménez, en la seua aportació al proper número de la Revista d’Arxius, que aplega les ponències de les VII Jornades d’Arxius Valencians)

Malgrat els esforços que s’han fet, potser insuficients o enfocats malament, els arxius continuen sent uns grans desconeguts; i un misteri les coses que hi fem els arxivers. Entre l’allau informatiu d’internet - amb sant Google inclòs- i les fonts originals i autèntiques estem nosaltres; certament, en un lloc estratègic. Tanmateix, continuem sent un apèndix gairebé anònim. També en la nova era de la informació?


Potser s'ha repetit massa allò de la 'memòria col·lectiva', els 'investigadors' 'l'administració', 'la genealogia'... un munt de coses allunyades de necessitats o afers molt més propers que un arxiu pot aportar: trobar els plànols de ta casa, la inscripció padronal teua o del teu avi, una foto del carrer i la casa on vivies... 


Tanmateix, em fa la feta, no hauríem de menysprear o abdicar d'una bona part del que hem estat i som, ara mateix. Certament, els arxius són un conjunt de dades útils per a l'organització en la qual ens trobem. No pot ser d'una altra manera. D'altra banda, hi ha la qüestió dels 'valors'. Una cosa antiga pot guanyar en valor 'per se', o, pel contrari, perdre'n. Tot depén d'un sistema de valors, en el qual els ancestres o la pluralitat de passats i estètiques tenen una coloració positiva; o negativa!

Cal dir, pel que fa la renovació dels arxius, que algunes llums estan encenent-se al voltant d’una renovada AAC (Associació d’Arxivers de Catalunya) dirigida precisament per Joan Soler –i que conste que no sóc especialment catalanista-. Nosaltres, ací al País Valencià, fem el que podem.
Us deixe l'enllaç amb les nostres properes jornades de València. Una bona oportunitat per posar-nos al dia en experiències concretes i línies de futur. La cita és del 23 al 25 d’octubre a València.

Foto: www.fabianbalear.net
Comentaris

M'estàs provocant!! Vindré a València amb les piles carregades, que consti! Ets molt generós considerant que des de l'AAC-GD es respiren aires renovadors. Una cosa és la teoria i l'altra la posada en pràctica. A veure si en som capaços.
En efecte, la nostra administración local i molts dels forns on es cou la pràctica arxivística están mancats de llenya o combustible. El moment és difícil. En tot cas, será un plaer trobar-nos.

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD