MESTRES DE LA REPÚBLICA

Precisament quan s’acosta el 14 d’abril, un munt d’activitats de l'Associació Republicana de la Safor ens recorda les bondats republicanes. No està això gens malament perquè durant dècades hem estat sotmesos a un bombardeig de desprestigi de les nostres repúbliques (la segona i la primera, de la qual ningú no se’n recorda), en bona part per justificar el seu final 'manu militari'.

Una de les virtuts de la República instaurada el 1931, sens dubte, va ser l’evident preocupació i ocupació per l’educació. Sota els ministeris de Marcelino Domingo es van crear moltes escoles i places de mestres, així com de bibliotecaris (no tantes d’arxivers, reaccionaris davant aquell règim). 

Potser no és gens conegut el fet que, fins i tot durant la guerra de 1936-1939 es van construir moltes escoles arreu de la Safor. A Gandia estava edificant-se l’Institut Ausiàs Marc, el qual va deixar de funcionar, precisament, des d’abril de 1939 fins el 1950. 


Està ben bé, així, que Batiste Malonda, Carme Agulló i altres autors com el mateix Abelardo Herrero se n'ocupen del tema.

Al capdavall, em fa la feta que els mestres republicans, malgrat la repressió que van patir, en bona part han triomfat. Avui, l’ensenyament humanista, renovador, obert, d’arrels krausistes o inspirat en Freinet no es troba solament entre els laicistes sinó també al si de molts col·legis privats o catòlics. Ahí teniu els casos del col·legi Abat Solà o dels Escolapis de Gandia, per posar només dos exemples. Afortunadament, no es pot posar un ganivet que separe bons i roïns, catòlics i anticlericals (com abans). El que cal, al capdavall, és reconéixer i valorar l’esforç i l’estima que la immensa majoria de mestres posen en els xiquets i les xiquetes amb els qui conviuen cada dia. I això, malgrat tots els malgrats que sobradament coneixem.


Fotos: CEIC Alfons el Vell, todocoleccion i escolacovalta.blogspot.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD