UNA 'SANTANA' PARTICULAR

Sortosament, la primavera fa reviscolar, reviure i recrear els nostres paratges particulars. O ens descobreix de nous.

Tanmateix, la Pàsqua té sempre aqueix caire alegre, compartidor, lúdic i sensual. I, indefugiblement, tornem als 'nostres' llocs i records, a la recerca de sensacions i sentiments.

Hi ha moltes 'santanes' i molts racons de cada terme que ens diuen coses. El 'meu Santana' hi és prop de ma casa, a la vora de Natzaret, travessant el barranc de Beniopa. Cosa que ara es fa, còmodament, des de la redona del 25 d'abril o des de les múltiples pasarel·les de vianants.

No podem amagar que aquest breu muntanyeta ha anat unida al dolor. El patir dels malalts que eren acollits, o bandejats, al seu llatzaret (segurament d'ací ve allò de 'Natzaret'). El dolor lligat a les creus, les misses i els recordatoris continus i acompassats d'una passió torturadora. Fins i tot, el record importat de les creus de l'antiga ermita de les Ànimes.


Malgrat això, o potser com un contrapunt, Santa Anna convida al plaer. Hi ha la vista lleument distanciada d'una petita urbs que, així, es veu d'una altra manera. L'ermita, com algú recorda, és un dels millors 'xalets' de la ciutat ducal en la seua perifèria estètica. Una perifèria-tossal que algun dia podria esdevenir el nostre especial parc Güell.

L'ermita ha permès crèixer al seu voltant una frondosa pineda que abans no existia (vegeu la foto de Loty, de 1931) i que, Déu ho vullga, dure molts anys. La vista al seu través permet retratar carreteres i un mar de finques i construccions arreu de la comarca; però també permet albirar les runes de Bayren, l'Alqueria del Duc i els marjals propers; un port i l'excelsa i immensa mar blava que lliga amb l'horitzó i el cel (sky o heaven, qui sap). Potser, al capdavall, siga l'espai propici per a un ecumenisme espiritual i laic, tot alhora.

Fotos: Las Provincias i AHCG.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD