BRINS D'ESPERANÇA FUNDADA

POSTCOMENTARI A UNA CONFERÈNCIA DEL PARE ENRIC FERRER SOLIVARES:
LA GRAN GUERRA: CRISI DE LA CONSCIÈNCIA EUROPEA I LITERATURA


No era un miratge. Era cert. El pare Enric aconseguia arrodonir una conferència certament èpica. Si no per les formes, sí pel contingut que amagava.


Al darrere, una comunitat intel·lectual i literària que compartia la casa comuna europea. I unes històries de desencontres, de ruptures, de suïcidis prematurs, de frustracions personals i històriques que acabaren amb l’optimisme en el progrés que havia presidit bona part del trànsit dels segles XIX al XX. En el rerafons hi havia la carrera colonial, naval, armamentística i d’exaltació nacional que tancaria els imperis centrals, alemany i austríac, en un búnquer explosiu. I tant.


El repàs de la personalitat de Romain Rolland, autor d’un llibre tan emblemàtic com Au-dessus de la melée (també titulat ‘més enllà de l’odi’), va ser certament alliçonador per l’animositat francesa que va generar contra el seu pensament. El vienés Stefan Zweig seria un altre cor (i vida) partit per la guerra. Després d’un ample i detallat repàs per altres autors de la perifèria de l’antic imperi austrohongarés, el  pare Enric va acabar amb una memorable cita de Pericles, carregada de la fondària, la intensitat i l’actualitat d’un clàssic. Un dels clàssics als que avui ens neguem a escoltar, capficats com estem al bell mig de la desesperança i la manca de fe en la persona i la societat humana. Serà la mateixa desesperança de l'era posterior a Pericles i la Grècia clàssica?

Fotos: Enric Ferrer, de Saforíssims. Trinxera a la Guerra Gran, en cultura.elpais.com

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD