PARTICIPACIÓ I POLÍTICA VERSUS PODER REAL

Certament, això de la participació és molt bonic i la paraula es sofrida. Però la participació, si bé és condició necessària i ‘sine qua non’ per a una democràcia, no crec que siga suficient.

Ben és cert que d’uns anys ençà la indignació ha estat transformadora de l’escenari públic i les darreres eleccions han consagrat una renovació important dels governants (així ho remarcava la mateixa alcaldessa, Diana Morant, en la inauguració de la 32 Universitat d’Estiu de Gandia). Uns nous governants que s’han passejat, amb deler i gust (cosa d’agrair) pels prolegòmens de la UEG. És ben remarcable, no cap dubte, que Ximo Puig o el conseller Vicent Soler (vell militant de la UEG, des de la primera) hi foren. Tanmateix, ‘ojo al dato’; 'o matisem'.

Per un costat, els governants d’ara (si més no en els casos de Gandia i València) tenen el repte de navegar en la misèria econòmica. No solament al bell mig d’una societat més pobra que fa 10 anys sinó d’unes administracions amb grans dificultats per mantenir uns bons serveis, amb un dèficit galopant i sense vies clares de solució.

De l’altre costat, cal canalitzar, organitzar o donar forma a eixa participació, que molt sovint es dona per reacció davant de fets indignants però el to i la continuïtat de la qual no és sempre fàcil de mantenir. Tot plegat, se’ns planteja el dilema que potser podrem disposar de més canals de comunicació i de governants més permeables a eixa participació. Tanmateix, fa la feta que els consells d’administració de les grans empreses i els bancs, són els qui tenen realment la paella pel mànec. A ells, gairebé tots, els deguem diners. Estem, literalment, hipotecats.

En tot cas, benvinguda siga una universitat d’estiu per debatre el tema. Caldrà anar espai i a l’aguait, això sí, amb què les formes protocol·làries o els impulsos erudits dels ensenyants universitaris no ofeguen la participació; fins i tot la del mateix conferenciant inaugural.Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD