FUNCIONARIS SENSE PAPERS

Qualsevol simplificació és això mateix: una simplificació, amb la consegüent absència de matisos. Malgrat tot, vaig a arriscar-me a fer-ne una i dividir els funcionaris en dues categories: la dels que funcionen i tenen voluntat de solucionar els afers que se'ls posen al davant; i la dels que no: els que tenen sempre en 'no' a la boca i busquen alguna excusa o altra per embolicar la troca i/o evadir responsabilitats. I fer veure, fins i tot, que no s'acaben la feina (com que no en fan massa, en efecte, sempre hi ha molt per fer).

En els darrers temps se’n parla molt de les excel·lències de l'’administració digital: d'accés les 24 hores de cada dia, diponibilitat, rapidesa... open government i e-administració, transparència i tutti quanti. Sobretot entre la gent que treballa a l’administració i que sovint acudim a cursos i jornades on ens canten aquestes i altres virtuts. Fins i tot, en algun cas, es trauen llibres i articles llegits, com sempre, per una minoria minoritària.

No vaig a posar-me ara en pla d'’aigualir la festa. És evident que estem, ja, en un temps electrònic i binari. Però sí cal apuntar que el màxim problema no és sempre la digitalització dels expedients, dels historials clínics o dels serveis: lo poblema és l’eficència de la gestió i dels serveis, la bona planificació i el bon itinerari dels documents i de la informació.

Al capdavall, el capital humà és el factor fonamental. El que fa que tot això funcione. Ja podem tindre mitjans materials, cursets i la bíblia en pasta..., que si darrere no hi ha voluntat i ganes de fer bé les coses no fem res. Fins i tot, cap i cal ser originals, imaginatius i capaços de trencar alguns esquemes de funcionament i anar a contra corrent, però creient en la feina ben feta.


Foto de capçalera: funcionari anònim que funciona en un despatx sense papers (no li pressuposeu, si us plau, la ineficiència; us puc assegurar que es troba entre els que han aconseguit funcionar, malgré tout)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

LES TREBALLADORES DE LA LOMBARD