TRUMP I LA INVOLUCIÓ


    


És evident que els humans tenim diverses tendències i orientacions contradictòries. A grans trets, podríem dir que hi ha una constant secular i més que mil·lenària que ens lliga al territori, al sexe i a la jerarquia. En aquest sentit compartim moltíssim dels nostres capteniments amb els ximpanzés, els nostres parents biològics més pròxims, dels quals vam començar a distanciar-nos fa uns sis milions d’anys.

D’altra banda, és evident que la nostra evolució va lligada a l’ajuda mútua, a la sociabilitat, a compartir sabers, tècniques i experiències, a ser solidaris i, fins i tot, en etapes més recents, arribem a experimentar empatia amb els nostres congèneres més llunyans i desvalguts, donada la nostra capacitat de pensar i sentir que nosaltres podríem ser un d’ells. Al capdavall: creem i cultivem valors que ens humanitzen.

Davant les dificultats i les situacions de crisi és temptador recular a les seguretats més elementals i primitives, com convida Donald Trump a fer amb el missatge simple de l’egoisme nacional, tribal i xenòfob -i insultant-: la meua riquesa i el meu poder per a mi (America first). Els altres que es foten.

No estic dient, amb tot això, que Trump i els altres líders de la nova dreta feixistitzant no siguen intel·ligents. És igualment evident que la intel·ligència es pot utilitzar per als fins més retrògrads o malèvols.

Amb comportaments electorals com els que estan produint-se, estem reculant a marxes forçades cap a l’involució més negativa dels humans i de la història. El menyspreu, l’altivesa i el primitivisme amb que es manifesta el nou president electe no anuncien res de bo: haurem de defendre i recrear l’esperit de la il·lustració i de l'humanisme, del qual va nàixer la venerada Constitució dels EUA que, jo diria, va perjurar; la que menysté de forma tan barroera, tot amenaçant amb conduir-nos a un xoc desastrós entre els que els nous líders consideren 'bons' i els 'roïns' ('els altres').

Imatge del ximpanzé: https://allyouneedisbiology.wordpress.com/tag/haplorrhini/

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

FRANCESC PONS MONCHO, EL PREVERE AMIC DEL PATRIMONI

ARRÒS ESCUDELLAT