DIA INTERNACIONAL PER LA PAU I LA NO VIOLÈNCIA

En una síntesi ràpida, podríem dir que hi ha dos motors que mouen la història: l'amor i l'odi; la solidaritat i l'egoïsme; la pau i la guerra.

Malauradament, les lluites guerreres han acostumat a copsar l'atenció més intensament que no els anhels i treballs per la pau, per la cooperació, per la bona convivència. 

Ben sovint, una bomba explosiva, mortífera, és fa molt més evident que un esclafit d'estima. El xoc que provoca potser no siga comparable, ni per oposició, a l'harmonia o la pau.

Per això mateix voldria parar ara l'atenció i posar en valor la lluita quotidiana, constant i organitzada que per la pau s'ha vingut fent des de col·lectius i moviments pacifistes o d'objectors de consciència. També és cert que hi ha moltes formes espontànies i efectives de promoure un bon ambient i vibracions positives.

Però no deixa de ser una sort que alguns valents mantinguen la flama i la fe enceses, fins i tot posant la seua llibertat i les seues vides al servei de la causa de la pau.

Afortunadament, han existit i existeixen testimonis documentals  i fefaents de les activitats d'aquests col·lectius, els quals sovint romanen esparsos, incomplets, difícils de localitzar o senzillament mediatitzats pels mitjans periodístics.

Cal no oblidar, entre altres coses, que el servei militar no va ser abolit per cap casualitat o pensada dels governants sinó per l'efecte d'una acció continuada dels objectors i insubmissos que van fer inviable el servei militar obligatori. Seria bo no oblidar-ho i mantenir-se a l'aguait perquè no ens donen sorpreses.

Per això mateix és important que es coordinen esforços per tal que tota aqueixa tasca no reste en l'oblit. D'ací l'important que és la iniciativa per crear un Arxiu Històric del Moviment d'Objectors de Consciència al País Valencià, el qual porta camí d'aplegar un cabal documental important a partir d'aportacions personals i de grups.Imatges: escolars formant en símbol de la pau: xarxanet.org. 
Logo del dia internacional (DENIP), 30 de gener, dissenyat pel pintor Eulogio Díaz del Corral.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

FRANCESC PONS MONCHO, EL PREVERE AMIC DEL PATRIMONI