VICENÇ ROSSELLÓ I ELS ORÍGENS


A propòsit de Viles planificades valencianes medievals i modernes / Vicenç Maria Rosselló i Verger. València: Universitat, 2017.

No cal dir que una de les raons de ser de la història està en poder contestar aquella pregunta, recurrent i iniciàtica de "d'on venim" .

En aquest sentit, els medievalistes tenen un avantatge evident i preclar. És ben conegut i reconegut que els valencians venim d'un procés de conquesta i de formació del Regne de València com a entitat política independent.

La mateixa creació de Gandia, al segle XIII, com moltes altres ciutats, anava íntimament lligada al bandejament de la població musulmana i la conformació d'una xarxa urbana que constituiria el millor suport dels monarques i el mateix esquelet del Regne.

Hi ha, però, una altra espècie de professionals que també són capaços de llegir amb agudesa les petjades del temps i, sobretot, de l'ocupació humana dels espais. Particularment, en aquest terreny, excel·leixen els geògrafs.

Vicenç Rosselló i Verger és un geògraf 'de raça' o, si s'estimeu més, de soca-rel. I incansable catedràtic, vingut de les mallorques.  Des de la geografia física fins la més humana i humanística, tot passant fins i tot per una temàtica tan atractiva com esvarosa (la toponímia), Rosselló domina un ventall enciclopèdic de savieses que el doten d'un ull clínic i sintètic com ben pocs.

És per tot això que de cap manera ens hauria de passar desapercebuda la publicació del llibre que citem a la capçalera.Entre una quarantena de ciutats i viles valencianes (Alcoi, Vil-real, Nules, Cullera, Carlet...) apareix Gandia, i amb ella, una síntesi d'aportacions prèvies i una lectura particular de la ciutat senyorial arran del parcel·lari cadastral. Els inicis de la ciutat, els seus primers murs i eixamples, les portes d'accés i molts altres aspectes són exposats en poc més d'una desena de planes.

M'ha sorprés força el fet que les muralles començaren a tombar-se el 1868, arran de la Gloriosa, i no el 1881 com molts ens pensàvem... però no serà l'única novetat que hi trobareu.

Mireu-ho. Val la pena. A l'Arxiu Històric disposem d'un exemplar.

Imatge: gravat d'Enric Bofí. Gandia cap a 1800. Extret de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

FRANCESC PONS MONCHO, EL PREVERE AMIC DEL PATRIMONI