SÍRIA AL COR


A propòsit de Informe sobre el movimiento noviolento sirio / Fundación Dawlaty y Haid Haid con Adopt Revolution. Biscaia: Ediciones Nefoé, 2018. Traducció de Carlos Pérez Barranco, Elisa Marvena i Yamile Sánchez.

Potser avui el desig de pau passa per Síria: una de les nacions més castigada de la terra que ens expulsa cap a Occident el resultat del triomf de l'odi i de la violència.

Descobrir a través d'aquest llibre que ha existit i persisteix la lluita noviolenta ens dóna un raig de llum i una escletxa d'esperança.

La primera pregunta semblava òbvia: com parlar de noviolència en un país en guerra? no sembla això extemporani i fora lloc? Si més no per a mi, el llibre ha estat tota una descoberta; una agradable sorpresa enmig de tanta mort. Cal dir d'entrada que, en un inici, la revolució Síria va ser noviolenta; fins que la repressió brutal del règim d'al-Àssad -i molts altres factors- va radicalitzar la situació i va fer surar la violència local i internacional. Ara bé: no solament es tracta dels inicis: si volem parlar d'un final de la guerra, d'una possible convivència o de la superació d'un conflicte fondíssim haurem de convenir que tot això no es pot fer sense refer ponts, sense un enfortiment de la societat civil i el triomf d'un sistema on els drets civils es vegen respectats i el canvi de govern puga existir sense un conflicte armat com a sistema de recanvi. Hi haurà un moment en què el fàstic de la guerra i el desig de pau s'imposarà.

Certament, el panorama que s'hi viu i les forces que hi xoquen són ben complexos i virulents. Potser siga aquesta una de les virtuts de l'informe que es publica: no amagar les contradiccions, precisament al bell mig d'un context on les propagandes d'uns i altres bàndols enfosquixen i  manipulen la realitat fins la seua perversió i la complicació de les possibles solucions. Un marc on la batalla propagandística no és més que un altre front de guerra on tot és permès.

El llibre té una part introductòria on se'ns recorda com de fàcil és oblidar que la revolució síria va començar de forma pacífica i la tasca organitzadora de la societat civil que mantenen els activistes noviolents.

Una altra virtut del llibre és el reconeixement de molts dels errors i limitacions del mateix moviment noviolent. La primera, la seua jovenesa i inexperiència. Pensar, com creien molts, que al-Àssad cauria en breu, talment havia esdevingut a Tunis i Egipte amb Ben Ali i Mubarak. Fer uns plantejaments en clau nacional síria oblidant les particularitats regionals i locals i, en suma, fonamentar-se en una élit intel·lectual fàcilment vulnerable i reprimible perquè no s'havia planificat una resistència a mitjà i llarg termini. A més a més, la manca d'uns objectius clars i compartits... la fugida de molts activistes davant la repressió i, finalment, la pèrdua de control dels mitjans de comunicació que, al capdavall, afarorien i afavoreixen la interpretació de què el que passa a Síria és una guerra civil i no una revolució.

Certament, no és gens fàcil oposar-se alhora a Daesh i a Àssad. No és gens fàcil evitar la polarització o donar alternatives organitzatives als poders islamistes, al règim i al poder kurd. Però aquesta mena d'alternatives són absolutament necessàries.

No es pot oblidar que el moviment revolucionari i pacífic sirià va trencar una dinàmica autoritària, va despertar un poble anestesiat i va alertar la comunitat internacional; va encetar pràctiques democràtiques i, sobretot, va véncer la por a la participació en l'esfera pública.És clar, però, que la violència del règim i la militarització progressiva de l'oposició va fer caure aqueix somni en el terror

El moviment haurà d'aprendre dels seus propis errors i madurar. Implementar estratègies a llarg termini; saber com es financien i mirar d'on venen els recursos; entendre la diversitat social; mantenir una distància amb l'oposició política i especialment de l'islamització.

No ens cap una altra cosa que felicitar els editors, els autors dels informes i articles, així com els antimilitaristes de València que han col·laborat en la seua confecció i difusió.

Imatge: https://mocvalencia.org/es/content/declaraci%C3%B3n-de-la-internacional-de-resistentes-la-guerra-sobre-el-conflicto-en-siria

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GUERRA, EN ELS ORÍGENS DEL REGNE DE VALÈNCIA.

EL MISTERI DE L'ARBRE, DE RAUSELL

FRANCESC PONS MONCHO, EL PREVERE AMIC DEL PATRIMONI